Τσουχτερά πρόστιμα και διετή φυλάκιση για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους!

Ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπέδων από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την 1 Μαΐου έως την 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Μάλιστα, θα πρέπει να προβαίνουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».
Σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ’ άτομο και όχι ανά οικόπεδο.
Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.

Με στόχο την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των δήμων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναντίον όσοι δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη και πολύ υψηλό πρόστιμο που φθάνει τα 54.000 ευρώ.

Πώς πρέπει να καθαρίζονται τα οικόπεδα

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης.

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων.

-Απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.