«Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή»

ΗΤουρκία, υπηρετώντας την προκλητική ρητορική της, προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων. Η παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων μας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρας μας έχει δουλέψει με συγκεκριμένο σχέδιο σε επίπεδο διπλωματίας και η διεθνοποίηση του προβλήματος είναι μια ασπίδα απέναντι στις απειλές των γειτόνων.

Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον κύριο Χρήστο Αργυρίου και είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία δεν είναι ο Ερντογάν. Θα συνεχίσει να υπάρχει και αύριο. Είναι μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά αν περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή», μάς λέει.

Ο διεθνολόγος μας εξηγεί γιατί η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ενδεχομένως νομίζουμε. «Άλλο η γεωστρατηγική, άλλο η γεωπολιτική και άλλο η γεωοικονομία. Η γεωστρατηγική είναι το άθροισμά τους». Ο κύριος Αργυρίου στέκεται στη στήριξη που φαίνεται να έχει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. «Γίναμε η εναλλακτική λύση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία. Πήραμε τη θέση τους. Έχει μεγαλώσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας», υποστηρίζει.

0:53 Η Ελλάδα είναι διπλωματικά σωστά οχυρωμένη στο δόγμα της τουρκικής πολιτικής για τη Γαλάζια Πατρίδα;

2:35 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως «αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους». Πρώτα απ’ όλα, τι σημαίνει θα ξεκινήσει συζήτηση; Υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι σε πολιτικό επίπεδο;

5:35 Γιατί η επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων έχει αποδέκτη περισσότερο το δικό τους εσωτερικό κοινό.

6:57 Τι συνέβη και διολίσθησε η τουρκική οικονομία;

8:25 Η Αμερική του Τραμπ, η Αμερική του Μπάιντεν και πώς αντιμετωπίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν και η χώρα του.

11:51 Σε μια απειλή των Τούρκων, που δε θα μείνει στα λόγια, η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της πραγματικούς συμμάχους;

14:21 Είναι μακρινό ή κοντινό σενάριο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο διεθνολόγος Χρήστος Αργυρίου στο podcast του Newsbeast