Καρκίνος: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα φαρμάκου που τον «εξαφάνισε»

Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι οι κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα και σε ασθενείς με άλλες μορφές κακοήθειας – Το «μαγικό» φάρμακο χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου
Έκπληκτοι έμειναν οι γιατροί μετά την εξαφάνιση της κακοήθειας στους 18 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του «dostarlimab» είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα με τους ειδικούς να ευελπιστούν ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» έτσι ώστε να βοηθήσει ασθενείς και με άλλες μορφές κακοήθειας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», στις κλινικές δοκιμές, το φάρμακο «dostarlimab» που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, είχε απίστευτα αποτελέσματα .
Θεραπεύτηκαν και οι 18 ασθενείς, επισημαίνουν οι γιατροί του Κέντρου για τον Καρκίνο «Memorial Sloan Kettering» της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν με τα αποτελέσματα καθώς, όπως είπαν, ήταν η «πρώτη φορά που συνέβη αυτό» σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο.

Η επιτυχία αυτού του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βλάψει τη γονιμότητά τους, σπεύδουν να τονίσουν οι ειδικοί.

Το «Dostarlimab, ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στο ιατρικό Κέντρο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» στη Νέα Υόρκη, και χρηματοδότησε ο φαρμακευτικός γίγαντας «GlaxoSmithKline» (GSK).

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό των ασθενών καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν «σημάδια» κακοήθειας. Ωστόσο ,όπως υποστηρίζουν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί το φάρμακο ως «θεραπεία του καρκίνου», καθώς οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε μικρό δείγμα καθώς οι συμμετέχοντες ήταν μόλις 18. Οι ασθενείς, πάντως, δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες. Το επόμενο βήμα των γιατρών είναι να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη και του παγκρέατος.