Τίποτα δεν μπορούσε να γίνει στην Ουγγαρία χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, λέει ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας
Η «αυτοκρατορία» της διαφθοράς του Όρμπαν και «ο δρόμος προς τη φυλακή» που έδειξε ο Μάγιαρ Οι μεταρρυθμίσεις που περιμένουν την Ουγγαρία
Ο Βίκτορ Όρμπαν υπέστη μια μεγάλη εκλογική ήττα στις 12 Απριλίου και ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μάγιαρ, υποσχέθηκε να επιδιώξει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε το δίκτυο των πολιτικών συμμάχων του προκατόχου του και των ολιγαρχών που τους υποστήριζαν.
Η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη: ο Όρμπαν κυριάρχησε στην ουγγρική πολιτική για χρόνια χωρίς κανέναν σοβαρό αντίπαλο, και δεν υπήρξε ποτέ άλλη προσωπικότητα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που να συγκέντρωσε τόση εξουσία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τα μέσα ενημέρωσης έως το δικαστικό σύστημα και από τα πανεπιστήμια έως τις τοπικές κυβερνήσεις, η «αυτοκρατορία» του Όρμπαν διείσδυσε σε κάθε κρατικό θεσμό. Τίποτα δεν μπορούσε να γίνει στην Ουγγαρία χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, δήλωσε ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουγγαρίας στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza τον Απρίλιο, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος.
Το κεντροδεξιό κόμμα Tisza του Μάγιαρ κέρδισε 141 από τις 199 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου, εξασφαλίζοντας μια μεγάλη πλειοψηφία για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την πιθανή αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε παγώσει την κατανομή των κονδυλίων υπό τον Όρμπαν λόγω ανησυχιών για διαφθορά και οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας.
Ωστόσο, ο χρόνος είναι κρίσιμος: ο Μάγιαρ προειδοποίησε ότι οι ολιγάρχες που είναι σύμμαχοι του Όρμπαν έχουν αρχίσει να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ουρουγουάη και «άλλες μακρινές χώρες».
Μια εθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ρώτησε τους Ούγγρους ποιος ήταν ο κύριος λόγος για την ήττα του Όρμπαν. Περίπου το 49% απάντησε ότι ήταν η διαφθορά, περίπου το 18% απάντησε ότι ήταν η κακή οικονομική κατάσταση, ενώ περίπου το 10% απέδωσε την ήττα στα ψέματα της κυβέρνησης. Αυτό αντικατοπτρίζει τη διττή φύση της ευρείας λαϊκής δυσαρέσκειας: συγκεκριμένα, τον πλήρη αμοραλισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος του Όρμπαν».

