Γράφει ο Γιώργος Φλεβάρης. Αγαπάμε τα πάρκα; Σεβόμαστε τους αστικούς χώρους πρασίνου; Σε μια περίοδο με προτεραιότητα την αστική αναζωογόνηση είναι σημαντικό για τις πόλεις να διατηρούν το «πράσινο» ως απαραίτητο στοιχείο της ταυτότητας του αστικού τοπίου και κύριο συστατικό της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων τους.
Για τους ανοιχτούς χώρους αναφέρονται τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και επισημαίνεται ο ρόλος που διαδραματίζουν μέσα στην πόλη: Ο ανοιχτός χώρος είναι βασικό τμήμα της αστικής κληρονομιάς, δομικό στοιχείο της αισθητικής και αρχιτεκτονικής μορφής μιας πόλης, παίζει σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο, είναι οικολογικά αξιόλογος, είναι σημαντικός για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης, στηρίζει οικονομικούς στόχους και δραστηριότητες. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός συνεισφέροντας στις ανάγκες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου της κοινωνίας και έχοντας οικονομική αξία στην ενίσχυση του περιβάλλοντος.
Σκουπίδια, ακαθαρσίες, αδιαφορία.
Πάγιο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων αποτελεί η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καθώς και η αδυναμία συντήρησης των υφιστάμενων χώρων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εγκατάλειψή τους.
Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Όμως πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές ή υπομένουν την αδιαφορία μερίδας των πολιτών που τα επισκέπτονται».
Σκουπίδια, ακαθαρσίες κατοικίδιων, βανδαλισμοί εντοπίζονται συχνά σε πολλά σημεία πρασίνου. Ομάδες πολιτών προσπαθούν εθελοντικά να περισώσουν την κατάσταση και πολλές φορές το καταφέρνουν, όπως για παράδειγμα το δίκτυο εθελοντών, πολλά πάρκα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Όμως κακά τα ψέματα, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς πίεση προς τις δημοτικές αρχές, χωρίς τον πολίτη σε ρόλο συνδιαμορφωτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν.
Οι πράσινοι χώροι στις πόλεις επιτελούν πολλές λειτουργίες: μείωση θερμοκρασίας και βελτίωση ποιότητας αέρα, καταφύγια αναψυχής και άθλησης.
Τropaio: Πρώτο και με διαφορά!