«Οικογενειακή υπόθεση» η εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες

Ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζαν καταστηματάρχες, εκτός από δημοτικούς υπαλλήλους, ήταν και… μια οικογένεια, η μητέρα με τα δυο παιδιά της!
Σάλος με την εγκληματική οργάνωση εκβιαστών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν δημοτικοί αστυνομικοί στον Δήμο Αθηναίων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε μετά από διερεύνηση καταγγελίας, σχετικά με ιδιώτιδα, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής Αρχής, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.
Ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν… μια οικογένεια, η μητέρα με τα δυο παιδιά της!

Στην οργάνωση υπάρχουν δυο αδέρφια, με τη γυναίκα να είναι η αρχηγός. Ο αδερφός της αρχηγού κατόπιν εντολής της είχε τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία της οργάνωσης, ενώ έκρυβαν τα λεφτά στο σπίτι της μητέρας τους. Επίσης, ο αδερφός εκτελούσε και χρέη …οδηγού της αρχηγού σε συναντήσεις με τους καταστηματάρχες.

Η μάνα, μετά απο εντολές της κόρης-αρχηγού έβγαζε από το «ταμείο» της οργάνωσης χρήματα, τα οποία παρέδιδε είτε στην ίδια αλλά κυρίως στον υιό της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μέλος χρωστούσε στην αρχηγό 80.000 ευρώ και της το… ξεπλήρωνε κάνοντας τον οδηγό της, και κάποιες φορές και τον εισπράκτορα.

Το οικονομικό όφελος
Η ταρίφα ήταν από 6.000 -16.000 ευρώ ανά έτος. Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων κατέβαλλαν 1.500 ευρώ ανά έτος. Οι ιδιοκτήτες οικημάτων, είτε ολοκληρωμένων είτε υπό κατασκευή, από 1.000 έως και 35.000 ευρώ ανά περίπτωση παράνομης ενέργειας ή παράλειψης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μάλιστα, η πληρωμή γινόταν σε… τουαλέτες καταστημάτων και αυτοκίνητα.

Ο… μισθός των υπαλλήλων
Χαρακτηριστικές είναι οι αμοιβές των μελών του κυκλώματος.

Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: Από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.

Υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: Από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.

Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: Από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: Από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Έχουν διαπιστωθεί 47 περιπτώσεις.

Το συνολικό όφελος της οργάνωσης ανά έτος ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 700.000 ευρώ.

Τους έπιασαν στα “πράσα” στις 05-07-2024, καθώς θα πήγαιναν σε μαγαζί στην οδό Τριπτολέμου όπου θα τους παρέδιδε ο ιδιοκτήτης χρηματικό ποσό

Τι εντοπίστηκε
Κατασχέθηκε συνολικό ποσό 439.000 ευρώ, διάφορες σφραγίδες, υπεύθυνες δηλώσεις, ατζέντες και πλήθος εγγράφων με προσωπικές σημειώσεις χρηματικών ποσών και συναλλαγών. Στο σπίτι της μαμάς – ταμεία βρέθηκαν 135.000 ευρώ ενώ σε σπίτι άλλου κατηγοροούμενου 283.820 ευρώ.

Δήμος Αθηναίων: Σε αργία τέθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για υπόθεση χρηματισμού κι εκβιασμού ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αθήνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 άτομα, ιδιώτες και υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, που φέρει τίτλο «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά», αναφέρει: «Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».