Κορωνοϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης με πάνω άπο 1800 σοβαρές λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες

22 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες δεν ξεπερνούσε τους 8
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει σοβαρά τους ηλικιωμένους και ευάλωτους στη χώρα μας, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και επιμονή του, πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή του. Χθες, στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν πάνω από 400 ασθενείς, εκ των οποίων 78 ήταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 100.
Κορωνοϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης με πάνω άπο 1800 σοβαρές λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες
Αν και η φετινή καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού δεν είναι τόσο έντονη όσο τα αρχικά κύματα της πανδημίας, παραμένει σημαντική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, πάνω από 1.800 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Δείκτες και Θάνατοι
Η τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε 22 θανάτους, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 8. Η σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 είναι επίσης ανησυχητική, καθώς οι θάνατοι αυτή την εβδομάδα ανήλθαν σε 22, σε αντίθεση με τους 18 της προηγούμενης χρονιάς.

Αιτίες της Έξαρσης
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και η μειωμένη ανοσία από προηγούμενη νόσηση είναι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στο νέο επιδημικό κύμα. Το προηγούμενο κύμα, που ξέσπασε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσέφερε κάποια ανοσία στον πληθυσμό, η οποία όμως έχει μειωθεί σημαντικά. Ο συγχρωτισμός, τα ταξίδια και οι έξοδοι, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προστασία, συνέβαλαν στη νέα έξαρση.

Τρεις μήνες πριν, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν ξεπερνούσαν τους 80, και οι εισαγωγές ήταν μονοψήφιες. Τέλος Μαρτίου, είχαν αναφερθεί μόλις επτά εισαγωγές, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 ο «Ευαγγελισμός» ολοκλήρωσε εφημερία χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.

Χαμηλή Εμβολιαστική Κάλυψη
Εννέα στους δέκα άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοϊού σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος για τους ηλικιωμένους, όπως και με την εποχική γρίπη. Ωστόσο, ο στόχος της ετήσιας αναμνηστικής δόσης για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται. Παρά τις συστάσεις των ειδικών, οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι παραμένουν ακάλυπτοι, αποτελώντας εύκολο στόχο του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ECDC, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών. Το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ήταν 11,6%, και για τους πολίτες άνω των 80 ετών 8,8%. Το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας ήταν μόλις 4,4%.