Βία ανηλίκων – «Το τραγικό δεν είναι ότι αυξάνονται τα περιστατικά, αλλά ότι χαμηλώνει η ηλικία»

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο μιμητισμός δεν έχει αιτιώδη σχέση με την αναπαραγωγή της βίας, αλλά μπορεί να έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης»
Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει η έξαρση της βίας των ανηλίκων, με 14χρονα και 15χρονα παιδιά να εμπλέκονται σε καυγάδες με άγριους ξυλοδαρμούς. Το τραγικό δεν είναι ότι αυξάνονται τα περιστατικά, αλλά ότι μειώνεται η ηλικία των παιδιών (σ.σ. που συμμετέχουν σε αυτά), όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, συμβουλεύοντας τους γονείς να πάρουν μέτρα.

«Βλέπουμε αύξηση των περιστατικών»

«Αυτό δεν έχει φύλο. Βλέπουμε πολλές φορές ότι τα κορίτσια έχουν και ηγετικούς ρόλους μέσα σε συμμορίες, επιτίθενται σε άλλα κορίτσια, βιντεοσκοπούν και ανεβάζουν στα social media» επισήμανε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, το πρωί της Παρασκευής (2/2), ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης με αφορμή τον ξυλοδαρμό της 15χρονης στη Θεσσαλονίκη.

«Ασκήθηκε δίωξη για σωματικές βλάβες και για τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Βλέπουμε μια αύξηση αυτών των περιστατικών και η αστυνομία πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει; Με την εμφανή αστυνόμευση. Τελευταία οι εντολές που δίνονται στους αστυνομικούς είναι να πλησιάζουν τα παιδιά εκεί που συχνάζουν. Όχι απλώς να φαίνονται εκεί, αλλά να τα προσεγγίζουν και να τους μιλάνε και να τα ακούν. Προσπαθεί με αυτήν την προσέγγιση η αστυνομία να αντιμετωπίσει πλέον το ζήτημα, που δεν αντιμετωπίζεται, όμως, μόνο από την αστυνομία, αλλά από το σχολείο και την οικογένεια» συμπλήρωσε.

«Το τραγικό δεν είναι ότι αυξάνονται οι αριθμοί των περιστατικών. Αυξάνονται και οι αριθμοί των παιδιών που χαμηλώνει η ηλικία τους. Είναι παιδιά» δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ως προς τη βία των ανηλίκων τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής η λέκτορας εγκληματολογίας και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, που εξήγησε: «Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο μιμητισμός δεν έχει αιτιώδη σχέση με την αναπαραγωγή της βίας, αλλά μπορεί να έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης, που σημαίνει ότι ένα παιδί, το οποίο προέρχεται από δυσλειτουργικό περιβάλλον, δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματά του, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το σχολείο και βλέπει παντού γύρω του τη βία, τότε έχει υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσει μια βίαιη συμπεριφορά. Δεν αρκεί, όμως, να δω κάτι και αμέσως να γίνω βίαιος».

«Οι γονείς σήμερα δίνουν τα πάντα στα παιδιά τους, για να μην τους λείψει τίποτα και στο τέλος τους λείπουν οι ίδιοι» είπε κλείνοντας η Κέλλυ Ιωάννου.