Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει ως κόμμα εξουσίας, είναι μόνο για τα… πρωινάδικα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καλύτερες προοπτικές να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, διότι ανεβαίνει αργά μεν αλλά σταθερά»
Νέα επίθεση εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσωπικά εναντίον του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, που πλέον στηρίζει τη Νέα Αριστερά. Με συνέντευξή του στο Dnews ο πολιτικός επιστήμονας αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει οριστικά, ενώ ισχυρίζεται ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται πλέον για παραγωγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα απασχολεί μόνο ως… κοσμικό γεγονός στις πρωινές εκπομπές:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο. Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης». Θεωρεί παράλληλα πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και από το ΚΚΕ: «Ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση το ΚΚΕ από το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό καθόλου δεν του εξασφαλίζει μια προοπτική επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σε ορατό χρονικό διάστημα».

Μάλιστα θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλύτερες προοπτικές να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, διότι ανεβαίνει αργά μεν αλλά σταθερά. Ωστόσο εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να πάρει με το μέρος του το σύνολο όσων ψηφοφόρων φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον διότι στρίβει περισσότερο προς την κεντροδεξιά και όχι την αριστερά και δεύτερον διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πείθει την κοινή γνώμη. Για το τελευταίο θεωρεί ότι μπορεί να διορθωθεί με το καιρό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει την «ακτινοβολία» του Τσίπρα.

«Είμαι σίγουρος πως πολλοί είναι οι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν αυτή την αδυναμία και θα χωρούσε μια ξεχωριστή συνέντευξη για αυτούς. Για την οικονομία της συζήτησης θα σταθώ σε δύο από αυτούς: α) η τάση του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο, συχνά προς την κεντροδεξιά, δεν το κάνει ελκυστικό για μεγάλη κατηγορία των ψηφοφόρων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην περίοδο της κρίσης και η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ τους οδήγησε είτε προς τα Αριστερά είτε προς την Αποχή (αυτήν την στιγμή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται τουλάχιστον ένα 15% αν αθροίσουμε Νέα Αριστερά, Μέρα 25 και ΚΚΕ μόνο). Συμπερασματικά, δεν πείθομαι πως οι σοσιαλιστές για να κυβερνήσουν πρέπει να πλησιάσουν την κεντροδεξιά, β) ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πείθει ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας πως έχει τα απαραίτητα ηγετικά χαρακτηριστικά, αυτό το χάρισμα που αναγνωρίζαμε στον Τσίπρα. Βέβαια, αυτό διορθώνεται με τον καιρό, αλλά πάντως προς στιγμήν δείχνει πως χρειάζεται να βελτιώσει το δημόσιο προφίλ του», σημειώνει.

Κατά τον κ. Μαραντζίδη, προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τα βήματα του Κώστα Καραμανλή, που τα πρώτα χρόνια μετά την απομάκρυνση από την προεδρία δεν μιλούσε δημόσια, κάτι με το οποίο διαφωνεί. Μάλιστα τον θλίβει που βλέπει άπραγος την κατάντια, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του ΣΥΡΙΖΑ: «Το να παρακολουθεί σιωπηλός ο Τσίπρας την απόλυτη ακύρωση και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει απαθής το πολιτικό κόμμα που υπό τη δική του ηγεσία πριν μερικά χρόνια συγκλόνισε τη χώρα να μετατρέπεται σε κοσμικό γεγονός και να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετο». Ενώ αναρωτιέται: «Ο Τσίπρας στα 50 του χρόνια αποφάσισε να γίνει συνταξιούχος; Aποφάσισε να γίνει συγγραφέας; Για να γράψει τι; Ένα βιβλίο που θα έχει τίτλο “γιατί άφησα να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ”;». Σημειώνει δε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημείο αναφοράς στη λαϊκή συνείδηση του κόσμου της Αριστεράς και υπογραμμίζει πως «το χαμόγελο του Τσίπρα μπορεί να γεννήσει χαμόγελα σε έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται σε διαρκές πένθος και θλίψη εδώ και πολύ καιρό, αρκεί να το θέλει ο ίδιος βεβαίως».

Τέλος, θεωρεί ότι, αν η Νέα Αριστερά καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, θα κάνει το πρώτο βήμα για ένα ευοίωνο πολιτικό μέλλον, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθεί η ακροδεξιά. «Η Νέα Αριστερά έχει ένα βουνό να ανέβει προς το παρόν. Εκλογικά να πετύχει τουλάχιστον το μίνιμουμ και πολιτικά να πείσει πως φέρνει μια φρέσκια και αξιόπιστη εναλλακτική στην αριστερή πλευρά του πολιτικού άξονα. Ο αριστερός χώρος έχει τραυματιστεί από την έλλειψη αξιοπιστίας, τις αλλεπάλληλες «κωλοτούμπες» και την έλλειψη σοβαρότητας, το τελευταίο μάλιστα σε ακραίο βαθμό. Αν η Νέα Αριστερά πείσει ένα μικρό αλλά κρίσιμο κομμάτι εκλογέων στις ευρωεκλογές να την εμπιστευθεί, θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, θα τεθούν νέα ερωτήματα τόσο στην ηγεσία όσο και στα μέλη της, αλλά νομίζω ένα βήμα τη φορά», όπως λέει.Γεώργιος Σαρρής