Πολυπλοκότητα η φύση της επιστήμης

Ο πολύς κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει ότι οι επιστημονικές βεβαιότητες για οποιοδήποτε θέμα είναι μειοψηφία. Τα ιατρικά δεδομένα είναι αυτά που είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή και μπορεί να αλλάξουν την επόμενη. Αυτό δεν οφείλεται σε κακούς ιατρούς, οφείλεται στην ίδια τη δυναμική φύση της επιστήμης. Το ότι υπάρχουν επιστημονικές εξελίξεις δε σημαίνει ότι τα ξέρουμε όλα.

Η πολυπλοκότητα των εμβίων όντων είναι τεράστια και οι αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων αμέτρητες. Το κοινωνικό μας περιβάλλον με πολυσύνθετους τρόπους επηρεάζει τη βιολογία μας. Γι’ αυτό και οι περισσότερες θεραπείες δεν έχουν καθολική αποτελεσματικότητα. Για κάθε ιατρική ασθένεια υπάρχουν παγκοσμίως πολλές προσεγγίσεις θεραπείας που αναπτύσσονται παράλληλα.

Τι συμβαίνει όμως ταυτόχρονα; Στον σύγχρονο κόσμο μας, στο απόγειο της ιατρικής ευρηματικότητας και πολυπλοκότητας, βλέπουμε όλο και περισσότερες χρόνιες σωματικές ασθένειες καθώς και παθήσεις όπως ψυχικές διαταραχές και εθισμός. Πώς γίνεται να μην ανησυχούμε περισσότερο και τι κάνει η επιστήμη γι’ αυτό;

Επιστήμες όπως αυτές που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, βρίσκονται σε πλήρη άνθιση τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό όμως δε φαίνεται να είναι αρκετό. Κατάθλιψη και άγχος έχουν αυξητική τάση, ενώ οι διασυνδέσεις τους με το στρες που προκύπτει από διάφορες εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής καταγράφονται σε εξίσου αυξημένο βαθμό. Παράλληλα, με τα στρεσογόνα γεγονότα, αλλά και τραυματικές εμπειρίες της παιδικής και ενήλικης ζωής φαίνεται να συνδέονται πολλές και διάφορες σοβαρές σωματικές ασθένειες, όπως π.χ. τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αυτοάνοσα και αρκετές κακοήθειες.