Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Ιμάμογλου ζήτησε ο εισαγγελέας

Επειδή γνωρίζει ο ετοργαν, ότι θα του πάρει την προεδρεία στης ερχόμενες εκλογές, θέλει με την δικαιοσύνη να τον εξοντώσει. Δυναμική συγκέντρωση έξω από δικαστήριο της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ τουλάχιστον ακόμα 1.000 διαδήλωσαν σε πλατεία της πόλης, που εξαιρούνταν από την απαγόρευση κινητοποιήσεων, την οποία έσπευσε να αποφασίσει ο κυβερνήτης περιοχής στέλνοντας αστυνομικούς και αποκλείοντας τους δρόμους κοντά στο κτίριο.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του ζήτησε την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων -αδίκημα που επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών- αλλά και την επιβολή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι (ο εισαγγελέας) εξέφρασε γνώμη χωρίς εξέταση του αιτήματός μας για εξαίρεση του δικαστή αντίκειται στους νομικούς διαδικαστικούς κανόνες και αυτό δείχνει πως ήρθαν προετοιμασμένοι με την απόφαση», δήλωσε ο Γκιοκχάν Γκιουναϊντίν, δικηγόρος του Ιμάμογλου.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να αξιολογήσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για την εξαίρεση του δικαστή. Τυχόν ποινή φυλάκισης ή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επικυρωθεί από Εφετείο, παρατείνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία πέρα από την ημερομηνία των εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

«Δεν θα είσαι ποτέ μόνος»
Το πλήθος κρατούσε πανό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φώναζε «δεν θα είσαι ποτέ μόνος». «Ντρέπομαι γι΄ αυτό το δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο», δήλωσε το πρωί ο Ιμάμογλου σε συνέντευξη στον Fox TV.

Ο δημοφιλής πολιτικός δικάζεται γιατί σε ομιλία του 2019 χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που αποφάσισαν την επανάληψη των τότε δημοτικών εκλογών, που είχαν ακυρωθεί εκείνη τη χρονιά.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιμάμογλου αποτελεί ισχυρή πρόκληση για τον Τούρκος πρόεδρος, αν ο πρώτος θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει επιλέξει ακόμη προεδρικό υποψήφιο.

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου και άλλων στην αντιπολίτευση να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚ, το οποίο κυβερνά εδώ και δύο δεκαετίες.