Πανοραμική Θέα από το Πάνειο όρος στην Κερατέα

Γράφει ο Γιώργοs Φλεβάρηs. Η μοναδικότητα της Κερατέας έγκειται στο συνδυασμό με τις ορειβατικές εξορμήσεις και το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση.Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο.

Οι διαδρομές που οριοθετούν τα αντίστοιχα μονοπάτια, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Στην διαδρομή του θα συνάντησεις ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο, και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Οι διαδρομές είναι απολαυστικές κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αξιοθέατα.

Κατά την διαδρομή το οικοσύστημα της περιοχής έχει αξιόλογη εναλλαγή ειδών στην χλωρίδα και την πανίδα του. Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στους βράχους όπως τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες.

Το σκηνικό συμπληρώνουν θυμάρι, θάμνοι και πολλά είδη πουλιών που ζουν μόνιμα η χρησιμοποιούν την Κερατέα στο δρόμο της μετανάστευσής τους. Μικρά θηλαστικά, όπως αλεπούδεs, λαγοί και,σκατζόχοιροι καθώς και χελώνεs, διαμορφώνουν το ψηφιδωτό της φύσης,

Στο τέλος της διαδρομής καταλήγεις στο παλιό στρατόπεδο, Από εκεί απολαμβάνεις το απέραντο γαλάζιο τοπίο, Κάρυστο, Τζιά, Αίγινα, έως και την Καστέλα.

Όσοι δήμαρχοι πέρασαν από την Κερατέα δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.Θα μπορούσε να γίνει μια αξιόλογη επένδυση του σπηλαίου και του στρατοπέδου. Ευχόμαστε να βρεθεί ο κατάλληλος δήμαρχος που θα έχει την ευαισθησία να αξιοποιήσει αυτούς τους χώρους.              

Το  τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου υπάρχει και μελέτη. Την είχε προσκομίσει στο τότε υφυπουργό εθνικής αμύνης κ. Τασούλα ο Σταύρος Ιατρού και του έδωσε το Οκέι. Κάποιος  τότε κομματικός  παράγοντας επενέβηκε και ακυρώθηκε η προσπάθεια.

Τropaio: Πρώτο και με διαφορά!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA