Γιατί 1.200 εκατομμυριούχοι επιλέγουν την Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση

Την ώρα που αρκετοί Έλληνες σκέφτονται ακόμη και σήμερα να φύγουν από τη χώρα και να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πριν απ’ αυτούς την περίοδο των μνημονίων, υπάρχει ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός αλλοδαπών εκατομμυριούχων που όχι απλώς σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν το κάνουν πράξη.

Αναφερόμαστε σε «millionaires» που επιλέγουν να αγοράσουν ένα σπίτι σε κάποιο νησί, σε έναν απ’ τους αμέτρητους ορεινούς προορισμούς ή ακόμη και σε μια μεγάλη πόλη της επικράτειας με σκοπό όχι απλώς να έρχονται κάποιες ημέρες τον χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, αλλά για να ζουν σε αυτό δώδεκα μήνες τον χρόνο. Εγκαθιστάμενοι μόνιμα στον τόπο μας, διοικούν εξ αποστάσεως τις επιχειρήσεις τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον ήλιο και τη θάλασσα – ή το βουνό, ανάλογα την προτίμηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού Henley Global Citizens Report που εξειδικεύεται στην παρατήρηση των τάσεων που ακολουθούν οι πλούσιοι ανά τον κόσμο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα 1.200 άτομα της συγκεκριμένης οικονομικής βαθμίδας.

Για ποιο λόγο θέλει η οικονομική ελίτ να ζήσει εδώ; Οι μελετητές των τάσεων που ακολουθούν οι πλούσιοι σημειώνουν πως η πανδημία του κορονοϊού, ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η κοινωνική αστάθεια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και μια σειρά άλλων περιοχών ανά την υφήλιο, έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκροές κεφαλαίων, αλλά και σε μεταναστεύσεις ευκατάστατων πολιτών. Κι αυτό γιατί οι εκατομμυριούχοι αναζητούν πλέον όσο και πιο επιτακτικά έναν συνδυασμό διαμονής με ταυτόχρονη υπηκοότητα και επένδυση.

Το θέλγητρο της Golden Visa που ανοίγει τις πύλες της Ε.Ε.
Οι οικονομικά ευκατάστατοι επιλέγουν την Ελλάδα καταρχάς γιατί παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον αλλοδαπό τρίτης χώρας αγοράσει εδώ ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ, να του χορηγείται σχεδόν αυτόματα από το κράτος άδεια διαμονής επταετούς διάρκειας. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Golden Visa που μέσω αυτής η οικονομική ελίτ μπορεί ακολούθως να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί.

Για έναν εφοπλιστή ή έναν βιομήχανο που κατάγεται π.χ. από την Κίνα ή τη Ρωσία, μια τέτοια κίνηση επί της ουσίας ανοίγει τις οικονομικές πύλες σχεδόν όλης της γηραιάς ηπείρου.
Εξίσου μεγάλο ατού θεωρείται το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θεωρηθεί μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας χωρίς να μένει υποχρεωτικά στο σπίτι αξίας 250.000 ευρώ που θα αγοράσει. Επίσης, με την παρέλευση της επταετίας από την αγορά του ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ο αλλοδαπός μπορεί να υποβάλει αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας.

Παράλληλα η Ελλάδα θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός. Δεν καταγράφει ανησυχητικούς δείκτες βαριάς εγκληματικότητας, οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα και άνετα στους δρόμους χωρίς να κινδυνεύουν και δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες κοινωνικές αναταραχές.

Συν τοις άλλοις έχει ως επίσημο νόμισμα το ευρώ που θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο στον κόσμο μετά το δολάριο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει και ένα πρόσφορο περιβάλλον για όποιον επιθυμεί να επενδύσει.